Hoe kom je tot rust?

Zenuwstelsel

In ons lichaam komen twee zenuwstelsels voor:

– het sympatisch zenuwstelsel
– het parasympatisch zenuwstelsel

Het sympatisch zenuwstelsel wordt ook wel het gaspedaal van je lichaam genoemd. Het komt bijvoorbeeld in actie bij het sporten of in tijden van stress. Dit zenuwstelsel zorgt ervoor dat je hartslag stijgt en je snel in actie kunt komen. Onder invloed van het sympatisch zenuwstelsel worden er hormonen vrijgegeven, zoals adrenaline en het stresshormoon cortisol. Het sympathische zenuwstelsel komt bijvoorbeeld ook in actie in een situatie van dreiging. Deze actieve toestand kost het lichaam energie, waardoor je “aan” staat.

Het parasympatisch zenuwstelsel is het tegenovergestelde van het sympatische zenuwstelsel. Zo wordt dit zenuwstelsel ook wel het rempedaal van je lichaam genoemd. Onder invloed van het parasympatisch zenuwstelsel kan het lichaam tot rust komen, herstellen en weer energie opdoen.

Stress

Onder invloed van stress is het soms moeilijk om tot rust te komen. Het lichaam blijft dan in een actieve toestand. Dat kost energie en geeft een gejaagd en onrustig gevoel. Het is daarom belangrijk te zorgen voor een goede balans tussen activiteit en ontspanning, om overbelasting en uitputting te voorkomen, met alle negatieve gevolgen van dien.

Hoe kan een verzwaringsdeken hier bij helpen?
Een ontspannen lichaam is dus een voorwaarde om tot rust te kunnen komen en te kunnen opladen. Kortom: om energiek te blijven. De verzwaringsdeken oefent druk uit op je lichaam, waardoor het kan ontspannen. Hierdoor wordt het het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd en kan aan het herstel je lichaam worden gewerkt. Ontspannen en beter slapen is het gevolg. En als je ontspannen bent en beter slaapt, kom je tot rust en word je ook weer energieker wakker. Zo kom je in een positieve cirkel terecht, die kan bijdragen aan je algehele welzijn.

Naast genoeg slaap zijn genoeg beweging en gezond eten ook bijdragen aan je gezondheid en welzijn.